Kütüphane Kullanım Kuralları
Üyelik Şartları: Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitesi öğrencileri, akademik ve idari personeli üniversite kimlik kartları ile kütüphaneye gelerek üye olabilirler.
a) Kütüphane Kuralları
1) Kütüphaneye girerken cep telefonu kapatılmalı, içeride kullanılmamalıdır.
2) Sessiz olunmalı ve diğer kullanıcıları rahatsız edecek davranışlardan kaçınılmalıdır.
3) Kütüphaneye şişelenmiş su dışında içecek ve yiyecek getirilmemelidir.
4) Kütüphane içerisinde izinsiz kamera, fotoğraf makinesi, cep telefonu vb. araçlarla çekim yapılmamalıdır.
5) Raflardan alınmış kitaplar masalarda bırakılmalı, rafa yerleştirmeye çalışılmamalıdır.
6) Özel eşyalarınızın kütüphanede kaybolması veya çalınmasından kütüphane personeli sorumlu değildir.
7) Kütüphanedeki bilgisayarlar sadece eğitim-öğretim ve araştırmaya yönelik amaçlar için kullanılır.
8) Kütüphane bilgi kaynaklarına ve eşyalarına (bilgisayar, masa, sandalye, vb.) herhangi bir şekilde zarar veren kullanıcı, hakkında gerekli yasal işlem yapılmak üzere Rektörlük Makamına bildirilir.
9) Bilgi kaynaklarının izinsiz olarak kütüphane dışına çıkartılması ya da çıkartılmaya teşebbüs edilmesi durumunda; bu eylemde bulunan kullanıcı hakkında tutanak tutularak gerekli yasal işlem yapılmak üzere Rektörlük Makamına bildirilir.
10) Kütüphane içerisinden kullanıma açılan bilgisayarlardaki içerik kullanımı ve site tercihi Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığınca kısıtlanabilir. Kullanımdan doğacak her türlü sorundan kullanıcı sorumludur.
b) Ödünç Verme Kuralları
1) Ödünç alma işlemi sırasında personel ve öğrenci kimliklerinin gösterilmesi zorunludur.
2) Başka bir kullanıcının kimliği ile kitap ödünç almak isteyen kullanıcılar hakkında cezai işlem yürütülür.
3) Süreli yayınlar ve görsel-işitsel materyallerin ödünç verilmesi ile ilgili esaslar ilgili personel tarafından ayrıca belirlenir.
4) Kullanıcılar ödünç aldıkları materyali ödünç verme süreleri sonunda iade etmedikçe yeni kitap, süreli yayın ve diğer materyali ödünç alamazlar.
5) Ödünç alınmış yani kullanıcı üzerinde bulunan materyal, başka bir kullanıcı tarafından ayırtılabilir. Ayırtılmış materyal ile ilgili süre uzatımı işlemi yapılmaz. O materyal, son iade tarihinden sonraki gün sonuna kadar bekletilir.
6) Kütüphane materyalini ödünç alan kullanıcılar, materyalleri özenle kullanmak ve en geç ödünç verme süresi sonunda geri vermekle yükümlüdür.
7) Gerektiğinde Daire Başkanı, genel olarak ödünç verme süreleri ve verilebilecek materyal sayılarını yeniden belirleyebilir. Ayrıca, bu konularda, taleplere göre özel uygulamalar yapabilir.
8) Ödünç alınan materyal başkası tarafından ayırtılmamışsa, ödünç alma süresi uzatılabilir. Bir materyalin ödünç süresi kütüphane ödünç verme bölümü personeli tarafından, web üzerinden veya telefon ile 2 defa uzatılabilir.
9) Ödünç süresi uzatılmak istenen materyalin süresi dolmadan uzatma işlemi yapılmalıdır.
Ayırtma
Başkası tarafından ödünç alınmış bir materyali, ödünç almak isteyen kullanıcı, internet üzerinden kütüphane web sayfasına erişerek ya da kütüphaneye gelip ödünç Verme Bölümü'ndeki görevliye bildirerek kendi adına ayırtabilir. Ayırtılmış materyalin ödünç verilmesi, materyali ödünç alan kullanıcının materyali iade tarihine bağlıdır. İlk ödünç alan kullanıcı, materyali sürenin sonunda veya daha önce getirebilir. Ancak bazı nedenlerden dolayı kullanıcı ayırtılmış materyali iade etmez ise kütüphane sorumlu tutulamaz. Ayırtılmış materyal iade edildiğinde sıradaki kullanıcıya materyalin kendisi için bekletildiğini ve alabileceğini bildiren e-mail gönderilir. Kütüphaneye dönen ayırtılmış materyal 3 gün içerisinde ödünç verme bankosundan alınmalıdır. Bu süre içerisinde alınmayan materyaller raflara yerleştirilir.
Kullanıcıların Sorumlulukları
1) Ödünç alınan materyalin kayıp olmasının ya da hasar görmesinin sorumluluğu kullanıcıya aittir.
2) Teknik veya başka bir nedenle kütüphane iade tarihini elektronik postayla hatırlatamazsa kütüphane sorumlu tutulamaz. Ödünç alınan materyalleri zamanında iade etmek kullanıcının sorumluluğundadır.
3) Ödünç verilen materyalin zamanında iade edilmediği, kütüphane materyallerine zarar verildiği, kayıp edilmiş veya hasar verilmiş materyalin bedelinin ödenmediği ve diğer kütüphane kurallarına uyulmadığı durumlarda kullanıcı ödünç materyal alma hakkını kaybedecektir. Zararları karşılayan ve sebep olduğu sorunları çözen kullanıcı ödünç alma haklarına yeniden sahip olur.